13 snabba steg mot ett plastfritt hem

Nu ska vi snacka plast tänkte jag. Vi badar i plast i dagens samhälle – ordagrant. Våra sjöar och hav är smockfulla och vissa menar att vi snart har mer plast än fisk i våra vattendrag. Det tar hundratals, om inte tusentals, år att bryta ner plast och de innehåller allt som ofta farliga kemikalier som både kan vara cancerogena och hormonrubbande. Det är människans hälsa och förmåga att få barn som vi giddrar med. Och vår fantastiska natur – som vi allt som oftas tar för given.
Vår historia skrivs nu. Om du vill vara en del av den, vara stolt över att du gjorde något och samtidigt ta hand om vår natur, för att inte tala om din kropp, så föreslår jag att du copy/paste:ar listan nedan.

All plast inte av farlig, men det finns all anledning att göra för vana att undvika plast. Alltså inte köpa ny plast när dina gamla plastgrejer är uttjänta, utan hitta alternativ.
Därför har jag listat 10 grejer som gör skillnad. För dig, din hälsa och vår natur.

 • Byt ut diskborsten mot en i trä, gärna med utbytbar borst för att undvika så lite nytt material som möjligt.
 • Införskaffa köksredskap i FSC-märkt trä istället för att använda stekspadar och spagettikrokar i plast. Plast som kommer i kontakt med värme är de största kemikalie- och hälsobovarna.
 • Rejäla skärbrädor. Gör dig av med plastskärbrädorna (när de är uttjänta) och investera i en fin i trä som kommer att hålla sig fräsch i åratal. Åhlens har exempelvis ett par varianter som är gjorda i FSC-märkt trä. 
 • Använd tunna påsar avsedda för avfall, istället för påsar du köper i affären. Avfallspåsarna är gjorda i tunnare plast, till skillnad från handelns, vilket gör dem lite snällare mot vår natur.
 • Matlådan! Plast som kommer i kontakt med värme är som sagt den absolut farligaste. Så byt ut dina matlådor när de sjunger på sista versen mot varianter i rostfritt stål eller glas. Håller i evigheter.
 • Stekpanna. Byt ut dina teflonpannor mot rejäla i gjutjärn. Teflon är inget vidare för varken miljö eller hälsa, eftersom de osar kemikalier rakt ner i din mat när teflonet ger upp. Mmmm.
 • Kör på hårdtvål i badrummet istället för flytande tvål för att dra ner på förpackningar i plast. Om du hemskt gärna vill ha lite lyxtvål – ta fram när du har gäster (det brukar jag göra).
 • Tandborstar i trä – genialt! Varför görs inte alla tandborstar i trä är den stora frågan?
 • Är du ett fan av plast- och aluminumfolie? Byt ut mot naturlig folie istället. Funkar att slå in det mesta i och går utmärkt att återanvända gång efter gång.
 • Tops. Skippa tops av plast, det finns ekologiska med pinne av papper – som dessutom går att kompostera. Hur bra?

 • Använd påsar av tyg eller nät när du handlar mat, så undviker du plastpåsar.

barnrum inredning vintage sänghimmel himmelsäng emmasvintage

 • Leksaker? Välj i första hand leksaker som är gjorda i FCS-märkt trä och undvik helst leksaker i mjuk plast. Köp inte begagnade plastleksaker eftersom reglerna kring kemikalier har skärpts med åren. Så. Betyder det att lego är ett minne blott? Nä, legot får stanna hemma hos oss ett tag till (lego anses inte vara så farligt, även om en önskade att det var HELT ofarligt), men på sikt kanske jag byter ut det mot ekologiskt lego av återvunnen plast (begagnat).
 • Typiska grejer som inte behöver vara i plast: Dammvippa, toalettborstar, barntallrikar (kör på emalj eller bambu istället!), vällingflaskor (finns varianter i glas), sugrör och klädnypor. Gå på plastjakt i ditt hem och byt ut pö om pö.

Stort lycka till!
Själv ska jag byta ut vällingflaskorna, äggkluvaren, citruspressen, matlådorna och alla gamla plastbunkar som står och samlar damm.

Har du fler tips att lägga till listan – kommentera gärna!

ommentarer på “13 snabba steg mot ett plastfritt hem

 1. Kul att du lobbar för detta! Tänker dock försöka med lite diskussion kring två av sakerna du skriver.

  Diskborste i trä. I sak håller jag med dig – men en diskborste i trä har oändligt mycket kortare livslängd än en i plast. En bra plastdiskborste kan hålla i flera år och borde då rimligtvis ge mindre miljöpåverkan.

  Ang lego/duplo är det gjort i ABS-plast. Du har där koll på exakt vad den innehåller. Den släpper ingenting till luften och ska till och med funka att bita lite på (även om man kan hålla det till ett minimum). Att köpa i återvunnen plast är inte nödvändigtvis bättre. Är näst intill säker på att tillverkaren ovan inte använder sig av ABS-plast utan sämre varianter. Det spelar liksom ingen roll att den är återvunnen då – bättre köpa lego och duplo begagnat istället, Tradera svämmar över!

  Klart slut!:)

  • Sant, men investerar hellre i en gjutjärnspanna som håller i en evighet än en teflon som eventuellt kan bli farlig.

 2. Hej! Gillar dig och din blogg. Ställer här en fråga som jag inte har fått svar på tidigare, inte ens blivit publicerad, när du har gjort såna här listor. Varför samarbetar du med Beckers, som gör just plastfärger? Vill gärna veta hur dina tankar går kring sådana samarbeten. Plastfärg innehåller just de farliga mikroplasterna som läcker ut i våra vattendrag men plastfärg kan även läcka ämnen som gör inomhusluften sämre.

  Med vänlig hälsning, Ulrika

  • Hej Ulrika! Jag trodde jag hade svarat på din fråga i somras, men kanske missade det. Ledsen för det. Jag vill givetvis använda en miljömärkt färg, och Beckers är Svanen-märkt. Men det är klart, det finns annan färg som förmodligen har fler miljömärkningar. Jag ska peppa Beckers att bli ännu mer miljövänliga – skickar ett mejl i möra med en radda hållbarhetspepp.
   Tack för din kommentar (jag tycker det är såååå bra att du ifrågasätter – ni läsare peppar mig att bli ännu mer hållbar, det tackar jag för).
   Kram emma

  • Byt ut mot trä när de är uttjänta eller släpper plast! Det handlar ju framför allt om att inte köpa ny plast.

 3. Och blöjsen! Byt plastengångs mot tygevighets 🙂 okej inte evighets men ett par generationer i alla fall.
  Plastbindor mot tygbindor och menskopp.
  Plastförpackad mat mot oförpackad i medhavd burk/tygpåse. (Svårt men man kan börja liiite)
  Bregott är superlätt att göra själv, se där då slipper man en plastförpackning till!

  Bra inlägg, kort och kärnfullt!

 4. Vill också tipsa om bra stekspadar och måttsatser i metall som finns på bl.a. IKEA till en bra penning.

  Och emalj-tallrikar har jag för mig att man ska använda med tillförsikt. Gamla emaljeringar kan innehålla bly.

  Tusen tack för fint inlägg!

 5. Ett annat sätt att spara plast i badrummet med tvålen där är att köpa en fin tvålpump i porslin eller glas och sen ha en dunk med tvål i skåpet under handfatet så är det bara att fylla på pumpen vid behov och det går väldigt få förpackningar. Jag och min pojkvän använder inte ens upp en sån dunk på ett helt år. Och tvålpumpen är så fin, mycket finare än alla billiga i plast.

Lämna en kommentar

Din email kommer inte publiceras.

*

*