Handla mat via nätet, veckomenyer och matsvinn

God morgon!
Nu tänkte jag att vi skulle snackk lite mat, veckomenyer och om att handla mat på nätet. Det var så många av er som önskade ett inlägg på detta tema, så nu kör vi.


Vanligtvis när jag handlar i matvarubutik utvecklas jag till en horder. Jag samlar på mig varor som om det var krig och zombie-attack i annalkande. Helt ostrukturerat och ofta till halva maträtter. Resultatet är föga imponerade.
Inte kunde jag ana att jag skulle finna mitt strukterarade mat-handlar-jag via matappar, men så är alltså fallet. Alltså jag är så satans uppstyrd att jag liksom knäcker mig själv!?
Tidigare har jag använt appen Mathem, men på senare tid har jag handlat via Hemköp eftersom de har mycket ekologisk mat, det prisvärda märket Garant (med massor av ekologiska alternativ) och dessutom de några av våra stapelvaror: Svanenmärkta blöjor från Minstingen och ekologisk välling från Hipp.

En gång varannan vecka brukar jag sätta mig med vår väggkalender från Rifle paper Co och planera loss. Jag brukar planera en och en halv vecka-två veckor framåt, för då räcker det att beställa mat två gånger i månaden. Plus att de flesta färskvaror och grönsaker håller fint just två veckor.  Beställer du dessutom över 1500 kronor (en summa som de flesta appar har) så är det fraktfritt, och sådant gillar en ju.
Eftersom vi är en barnfamilj som vilken annan så blir det mycket rätter på repeatar här och en hel del pasta, men jag försöker ändå smyga in en ny rätt varje planering, och att se till att det blir en bra variation på smaker och ingredienser (läs: ej pasta V A R J E dag). Ett tag lagade vi allt i ”Mera vego” och ”Ännu mera vego” av Lisa Bjärbo och min granne Sara Ask. Hur bra som helst.
Just nu har jag snöat in på den vegetariska matbloggen Jävligt gott av Gustav Johansson och bara älskar ALLT han lagar. Kan varmt rekommendera hans vegetariska phad tai (snabblagat och hur gott som helst) och auberginegratäng med mozzarella och ruccula. Kryddigt, smakrikt och helt amazing. I kväll ska vi laga Pasta alla norma från samma blogg.  Nästa recept (som jag är svinpeppad på) att ta mig an är Kofta masala och Earth bourguingnon (inplanerat till Earth day den 22 april).

Förutom ett nytt recept ligger alltid dessa varor med i mina beställningar för krisdagar (stapelvaror som håller länge):
Vegobullar från Anamma (Majkens favorit) och pasta (5-minuters-middagen).
Vegfärs från Anamma (så att vi kan slänga ihop en vegetarisk lasagne eller spagetti och oköttfärssås)
– Fryst ekologisk majs (perfekt att ge kidsen före maten när magen kurrar, slänga ner i vilken pastarätt som helst för att hjälpa matglädjen på traven och ett måste till Majkens favoritsoppa, Majssoppa med quesadillas)
– Två påsar med ekologisk potatis (enklaste middagen: rostade rotfrukter i ugn med sallad och en sås av chunky salsa blandat med creme fraise eller potatismos eller potatisgratäng med valfritt gott till). Majken älskar rotfrukter i ugn! För att inte tala om mos (vi (alltså jag och Majken) brukar äta det tillsammans med panerad fisk (Majken-favorit) eller vegetariska bönbiffar med rårörda lingon.
– Pesto (för pesto pasta (också Majkens favorit))
– Ekologiska ägg i massor (stekt ägg, omelett, makaronipuddingen (ännu en Majken-favorit) och så klart pannkakor och tjockpannkakor med lingonsylt. Typiskt bra krismat.
– Ekologiska morötter (före-middagen-snacks och perfekt grej att riva till valfri middagsrätt när grönsaker lyser med sin frånvaro).

Jag skriver in alla rätter i kalendern (bläddrar tillbaka till föregående veckor för att få lite inspiration), kikar vad jag har hemma samtidigt som jag söker efter ingredienser i matappen. Mathem-appen är genial för den kan du lägga i varor när som helst (utan att de försvinner). Sitter du vid matbordet en tisdag och pruttar ut den sista ketchupen över makaronerna, ja, då kan du bara blippa in en ketchup i din varukorg så ligger den och skvalpar där tills den dagen det är dags att göra den stora beställningen.

Måndagar är ju som bekant en mycket trött dag så då blir det något snabblagat, som omelett av det vi har hemma, sallad eller pytt av stekt potatis, vegetarisk korv från Astrid och Aporna och sallad med vinegrette. Eller för all del, stekt ägg och en matig sallad med fetaost, rödlök, körsbärstomater och kikärtor med en god vinegrette. Älskar sallad om inte det har framgått (här är två favoritrecept: Spicy mangosallad med vitlöksvinegrette och Halloumisallad med bulgur och granatäpple. Majken är inte superförtjust i salladsrätter, men pö om pö äter hon allt mer av det som vi serverar.
Vissa tisdagar har vi tisdags-taco med kompisar på besök, hur festligt liksom!?
På onsdagar är jag ofta föräldraledig (det betyder att jag lagar maten) så då har jag börjat planera in en ny maträtt.
På torsdagar är det restfest, en tradition som vi ärvt av min kompis Fatimas svärfar, Bengt!
Då svänger vi ihop något av det som vi har hemma. Torsdagens restfest är briljant om en som jag vill skära ner på matsvinnet, för då kan en använda sådant som står och balanserar på ett bäst-före-datum.
På fredag brukar vi kalasa till med något festligt, variant lyxigare. Och så även lördag, söndag. Det brukar bli något av de nyfunna recepten, alternativt den afrikanska böngrytan som du hittar receptet på här.

ommentarer på “Handla mat via nätet, veckomenyer och matsvinn

  1. JAG ÄLSKAR DET HÄR INLÄGGET! Sådär ja, Caps Lock var nödvändigt.

    Mvh, tvåbarnsmorsa som älskar att laga mat och älskar vego men har en kräsen treåring och en ettåring som precis börjat äta vår mat.

  2. Tack bästa Emma för det här inspirerande inlägget! Himla bra tips som ska provas här hemma så fort det är färdigpåskat.

  3. Underbart inlägg!! Tack för att du delar med dig, behöver alla tips jag kan få för vardags(över)levnad med pseudotvillingar 😉 🙂

Lämna en kommentar

Din email kommer inte publiceras.

*


*