Önskeinlägg: Perennrabatt, blommor och växter

Häromdagen fick jag en fråga om min perennrabatt på torpet och om jag kunde göra en växtlista.  Klart jag kan! Jag fick lite feeling och gjorde en liten skiss också. Himla nyttigt för mig, för nu inser jag att jag behöver (eh) ett tillskott av en annan färgskala, hehe.

perennrabatt perenner trädgård torp skiss

Så här ser perennrabatten ut i dag (eller ja, FÖRHOPPNINGSVIS efter veckor av torka). Den är full av pioner, rosor, nepeta (hej alla katter, kom hit!), stjärnflocka och även lite brudslöja. Slängde även ut lite vallmofrön innan vi lämnade torpet, men vettetusan om det blivit något av det. Här har jag ju skissat rabatten härligt frodig, men det kanske är lite önsketänkande. Den är fortfarande lite skral.

Sommarens projekt blir att få in mer gult och orange i mixen och göra en plan så att rabatten blommar hela sommaren. Sedan har jag en dröm om jätteverbena, mer stockrosor och daggkåpa. Plus att jag är fasligt förtjust i stäppsalvia. Och kanske en liten lavendeläng till höger? Herregud så flott det hade varit!
Min melodi är inte så uppstyrd. Jag gillar vilda trädgårdar och får på riktigt panik när det är för ordnat i rabatterna. Det ska vara vilt, härligt och stökigt av blommor.

Nåväl, från början (alltså för två år sedan) fanns här bara luktärten, malvan och en pion, så mycket har hänt. När en går runt i trädgården så ser en spår av någon tidigare ägare som älskade sin trädgård. Jag vill verkligen putsa fram den där trädgården och respektfullt ta hand om allt det där som någon en gång satt.

Har du tips på perenner jag kanske måste ha i min rabatt? Kommentera!

perennrabatt perenner trädgård torp skiss grusgång

ommentarer på “Önskeinlägg: Perennrabatt, blommor och växter

 1. Jag hade nog varit försiktig med att ta in daggkåpa. Nu vet jag inte var du tänkte ha den, men den har en tendens att ta över, tycker jag.

 2. Hej,
  Nävor är söta. Och höstanemon är fint, blommar rosa ganska sent på sommaren.

  Daggkåpa kan vara jobbigt, hos oss sprider den sig jättemycket med små nya daggkåpor varje vår.

 3. Hos oss (inte Gotland dock, så lite kallare) växer daggkåpa, isop och salvia väldigt bra utan större insatser från min sida. Tycker vanlig salvia också är fin när den blommar + att man kan skörda! Isopen lockar till sig jättemycket insekter och finns i flera olika färger. Aklejor kanske också? De är inte pernenner, men självsår sig bra. Ska bli skoj att se hur trädgården blir!

 4. Gillar alunrot och nävor väldigt mycket! Det är så fina blad och blommor på dom 🙂 Aklejor är också fint och torpigt

 5. Alltså, jag är ju förtjust i aklejor och det är så spännande att se var det dyker upp en ny nästa gång. I alla fall frösår de sig jättebra i vår trädgård.

 6. Ska anlägga en exakt likadan längs med vår gång! Vill veta allt! Hur gjorde ni????? Har ni tryckat runt kanterna? Bredd? Längd? Ge mig din diyguide!:*

 7. Trädgårdsnejlikerot/geums! Finns i en mängd fantastiska färger, växer härligt spretigt och har kronblad som påminner lite om vallmo fast mindre till storleken.

 8. Jag tycker att ni skulle ha någon vit blomma där också – så fint ihop med andra färger.

  Kärleksört är bra om man vill ha något som blommar sent men är fint innan det blommar också.

 9. Fint! Tips på vilt och gult: Praktröllika. Sen jättedaggkåpa – härligt frodigt grönt och med de gracila limefärgade oansenliga blommorna.

Lämna en kommentar

Din email kommer inte publiceras.

*

*