Q&A: Hyra vårt torp, ett brandtal för Värmland och manualen till min hjärna

Gotland torp trädgård

Q: Hej Emma! Jag har en fråga angående ert torp på Gotland. Kommer ni hyra ut det? Jag förstår om ni kanske inte kommer göra det i år, men har ni någon plan att hyra ut torpet i sinom tid?
Hanna
A:
 Hej Hanna! Jajemänsan! Det är ju dumt att torpet står å samlar damm, så tanken är att vi ska hyra ut det när vi inte är där.
Vi kommer börja med att hyra ut torpet en vecka i sommar, under Almedalsveckan, för då tänkte vi pysa till Värmland en sväng.
Så svaret är ja! Nästa sommar kommer vi förmodligen resa till Italien med några kompisar så då kommer torpet hyras ut i ytterligare några veckor.
Kram emma

Q: Vaddå Sockan R.I.P.?
A: Vår älskade katt Sockan har flyttat till katthimlen efter några himla fina år i Värmland. Han var ju innekatt när vi hade honom här i Midsommarkransen och trivdes inte alls. Efter några besök hemma hos mina föräldrar i Värmland märkte vi att han var som en ny katt. Snälla föräldrar som jag har erbjöd de Sockan ett hem och där har han bott under ett par år, jagat möss och spatserat över ängarna. Han har fått sinnesro. Och mina föräldrar också. Men han har haft en tandsjukdom sedan länge och nu sa veterinären att han troligtvis led. Dels av tandsjukdomen, men också av ålder (eftersom han var en katthemskatt så var hans ålder lite svår att bestämma, men han var troligtvis äldre än vi trott). Jag är så glad över att Sockan fick de där sista åren i Värmland. Han stortrivdes verkligen. Klart det var visset för oss kattälskare här i Stockholm, men huvudsaken var ju att katta mådde bra.
Kram emma

Q: Jag skulle gärna läsa mer om dina tips på vad en ska tänka på som nybliven gravid (de första veckorna), typ saker man bör skriva ner, föreviga, böcker som är värda att läsa mm 🙂 Givetvis utifrån dina egna erfarenheter, alla har ju olika upplevelser! Kram
A: Stort grattis! Vad roligt! Först och främst: Skriv ner så mycket du orkar, en glömmer så snabbt. Allt från när de små liven börjar le, sitta upp och sova hela nätter (ja, alltså utan att matas). Filma! Alltså bilder i all ära, men små mobilfilmer är ju gull overload alltså.
Jag har sådana där gölliga fyll-böcker till barnen som jag starkt kan rekommendera. Elsa Beskow-varianten är bäst för den nördar verkligen ner i allt från vad som var den stora snackisen när bebisen föddes (TV-serier en tittade och vad som stod på löpsedlarna, vilket kan vara kul för barnet att läsa sen) till sidor avsedda för att göra små fotavtryck. Kan varmt rekommendera.

Q: Åh en instruktionsbok till din hjärna! Det lät som en oerhört bra grej samtidigt som det känns lite… utlämnande? Hur var det och hur har den använts? Berätta vill höra meeeer!
Frida
A: Hej Frida! Jag var tvungen att leta upp den där manualen, skumma igenom och inse att var en rejält trasslig kalops alltså. Bjuder på några saxade utdrag. Märk väl att detta är den oillustrerade utgåvan. Jag illustrerade en version och gav till John. Manualen är daterad 2005 och då var vi inte ihop …
Jag gav alltså en människa som jag träffat sisådär en tre-fyra gånger en manual till min hjärna. Tja, jag liksom post-imponerar lite på mig själv måste jag säga.
Det här med att vara utlämnande har aldrig varit ett problem för mig. Jag är inte särskilt privat av mig. Introvert är inte ett ord som en sammankopplar med denna värmländska hörnsoffa av höjdljudd version. Istället använder jag min person som ark för de mest djärva konstverk.
Så var så god, saxade utdrag ur manualen till min hjärna …

 

Q: Är du uppvuxen på landet i Värmland? Hur var det?
Alltså jag drömmer om att flytta till ett gammalt hus på landet. Där jag bor räcker mina pengar till ett ruckel. Fuktskadat, utan el. Brevid motorvägen.
I Värmland däremot, ja där har jag råd med en mindre herrgård. Typ.
Men. Jag vet ju inget om hur det är där. Och media ger ju inte en bild av ett blomstrande samhälle. Hjälp mig, snälla!
Matilda
A: Se fråga ovan. Så blir en. Nädå.
Jag är uppvuxen på vischan i Värmland och det var fantastiskt och fruktansvärt på en och samma gång. Det var fantastiskt när jag var liten. Friheten! Det fanns liksom ingenting att vara rädd för. Inga hot. Det var en naivitet som jag kan sakna här i storstan. Jag tror att det avskilda läget gjorde mig väldigt kreativ. Vi hade bara skogs-tv (1:an och 2:an (och där visades ju bara myrkrig eller testbild)), så en fick hitta på saker för att hålla sig sysselsatt. Så jag och min syster bakade, målade, tecknade, snickrade, byggde kojor, sydde och lekte. Vår fantasi var vår motor.
När jag blev äldre, i tonåren, tyckte jag att det var lite som ett fängelse att bo så avskilt, men å andra sidan krävs det inte mycket för att fjutta på en 15-årings desperation.
Särskilt på vintern när en inte kunde cykla ner till stora vägen och ta bussen till friheten. Jag var ganska snabb att ta körkort kan jag lova och sedan flyttade jag ju också hemifrån när jag var 16 år. Men mest måste jag ändå säga att det var fint.
Och Värmland då? Jag älskar Värmland. Varmare människor får en leta efter! Folk pratar med varandra! Det finns så klart tusen olika sorters människor, men min bild av Värmland innehåller en stor dos värme, skämtsamhet och råhet. Inget gny under ytan, skitsnack och strunt, utan raka rör (OBS! Klart det finns och fanns, men min högst personliga bild var att det var rätt snällt och schysst). Det finns en anledning till att mina absolut närmsta vänner är just värmlänningar. Inget gidder utan bar pure love.
Inte så mycket ängslighet, folk bara … är.
Sedan finns det så klart skit där också, men Värmland är bra fint alltså. Jag kan inte gå i god för att det finns jobb och ständig sol, men snälla människor, det finns det!
Flytta dit!
Kram emma

Q: Hej Emma!
Du är min ljusglimt, pepp och hopp om liv i den här pseudotvillingdimman. F*N vad jobbigt det är, men åh så underbart. Som en berg- och dalbana som aldrig tar slut. Eller nä, det var en dålig jämförelse men du fattar. Vill ge dig en stor klapp på axeln och en virtuell bamsekram för att du gör det så jävla bra, jag vet precis hur ni har det. Nu har jag ett önskemål: kan du inte skriva lite mer om hur det har varit den första tiden med Bodil, alltså inte som tvåbarnsmamma/föräldrar utan Bodil som barn nr två. Vad har varit lättare/svårare, är det stor skillnad på hur Majken var osv.
Kram från Johanna
A: Hej Johanna och tusen tack för din galet fina kommentar. TACK! Och klapp på axeln tillbaka till dig. Och till alla andra som kämpar därute. Heja!
Och jag ska absolut skriva ett inlägg om detta. Kommer inom kort, var så säker. Om du eller någon annan har någon mer fråga på detta ämne, shoot, så tar jag den i samma veva.
KRAM emma

Q: Jättefint! Jag undrar var mattan kommer ifrån och vilket materal den är gjord av? Det är svårt att hitta fina mjuka mattor till barnrum tycker jag.
A: Hej! Mattan kommer från Ellos.se. Den är är gjord av polypropylen. Oeko-Tex-certifierad.
Kram emma

barnrum inredning draperier barn inspiration

Q: Älskar sammetsdraperierna! Skulle vilja ha nåt liknande i barnrummet för att skärma av. Var är det inköpt?
Ulrika
A: Just de här draperierna är inköpta via Tygverket i Stockholm, men liknande finns exempelvis på Jotex. Det sätter verkligen en härlig touch på barnrummet.
Kram emma

Q: Jag är lite nyfiken på hur ni tänkte vad gäller resorna till och från Gotland innan ni köpte torpet? Vi är på jakt efter sommarhus och har kikat på Gotland men funderar mycket på om överfarterna kommer göra att vi inte tar oss dit så ofta som vi skulle vilja…Det blir ju en ganska hög kostnad.. Att ha sommarhus på fastlandet blir ju enklare men också lite tråkigare känner jag som älskar Öijn :-).
Jessica
A: Hej Jessica! Jag förstår verkligen hur du tänker. Vi gick i samma tankegångar innan vi köpte vårt torp, men längtan efter Gotland vann fajten. Vi tänkte som så att vi kommer att spendera längre perioder på Gotland, istället för att åka fram och tillbaka. Men jag måste säga att jag har saknat torpet något enormt under vintern, så jag tycker det finns en finess med att ha ett torp nära. Också. Men så börjar jag tänka på sandstränderna, horisonten, Gotlands-vännerna, de fantastiska restaurangerna, alla kreativa och roliga utflyktsmål, zon-1-ordlingarna och Visbys alla gränder, och ja, då är valet ganska lätt.
Kram emma

Q: Hur gör ni med kost till Majken? Är hon vego som sin pappa eller hur gör ni med maten? Vi är lite kluvna här, hade varit intressant att höra hur ni tänker! Kram och tack för finaste bloggen
Kajsa
A: Hej Kajsa! Ända sedan dag ett så har vi presenterat all sorts mat för Majken, men hon har valt ett vegetariskt alternativ själv. Alltså ratat kött, fisk och fågel till förmån för de vegetariska alternativen. Vi äter ju 99% vegetariskt hemma, men har lagt till kött, fisk och fågel titt som tätt för att visa på all sorts mat. På förskolan äter hon (förhoppningsvis) vad som serveras (ingen specialkost). Tanken från oss är att presentera all sorts mat tidigt och sedan när hon är stor nog att göra ett val, så ska hon få göra det själv. Vi kommer fortsätta att äta vegetariskt hemma, bjuda på nya smaker med jämna mellanrum, men om det visar sig att hon älskar kyckling så är det klart att vi kan äta det ibland. Jag gillar inte pekpinnar i matsammanhang, så det är vår utgångspunkt. Mat ska mätta och gärna vara lustfyllt så klart, och jag vill vara en förebild kring mat. Äta allt och inte peta och greja, så jag gör allt det och hoppas att det kan inspirera. Kram emma

ommentarer på “Q&A: Hyra vårt torp, ett brandtal för Värmland och manualen till min hjärna

 1. Manualen, omg, den är ju helt fantastisk!! Bara älskar det lilla vi läsare fick läsa <3

  Har gjort liknande när jag var typ 19, men inte alls i närheten av så awesome som din manual. Ååh, den är ju för bra!

 2. Tusen tack för svar Emma på hur ni ser på resorna till ön. Det stärker mig i mitt längt efter ett sommarhus just där!

 3. Håller med om din Värmlandsbild! Så fin och tillåtande stämning jämt. Men ang rädsla och hot: Är uppvuxen mitt i Stockholm, ute och lekte med kompisarna på gårdarna mellan husen och i små skogspartier, och har aldrig varit rädd varken som barn eller vuxen. För vad liksom? Tycker generellt det finns för mycket rädsla i världen 🙂

  • Jag håller med! Det är för mycket rädsla. Min rädsla handlar nog mest om trafik. Jag är ju uppvuxen på landet där det kom tre bilar per dag …

 4. Hej Emma,
  tänkte passa på att fråga inför inlägget med barn nr 2. Jag väntar barn nr 2 och mellan första och andra blir det ganska prick 1,5 år. Min undran är hur ni gjorde direkt när ni kom från BB? Har fått tipset att när man kommer hem från BB så ska man göra att mamma kommer hem och inte att ”bebis kommer hem” för första barnet har ju längtat efter mamma och inte vetat om vad det är som pågår direkt. Hur gjorde ni? Vet att Majken reagerade ganska bra direkt (om jag läst rätt hehe) men fanns det något annat som du gjorde som du kan tipsa om?
  Hur kände du inför barn nr 2? En rädsla hos mig är att jag inte kommer ha lika mycket till barn nr 1 och är lite rädd om jag verkligen kommer räcka till 🙁

  Ser fram emot inlägget!
  Kramar!

 5. Hej Emma! Jag och min sambo ska till Gotland under Almedalsveckan. Hur gör man för att få veta mer om ert torp och vad det kostar?

  PS. Utgick från din Gotlandsguide när vi var på Gotland förra sommaren. Den var jättebra!

 6. Hej Emma! Kom att tänka på den torpdiskussionen på din och Elsa Billgrens blogg för ett par månader sedan… Det är nämligen så att jag är en av de ”bofasta” gotlänningarna. Jag tänkte bara berätta lite hur jag tänker kring detta.

  Som en 21-åring hyrandes i andrahand känns det lite kämpigt. Jag flyttar två gånger om året då min hyresvärd studerar i Tyskland under hösten och vintern och jobbar och hänger i Visby på sommaren. Under sommaren bor jag och min sambo i en 16 kvm stor stuga (trevligt då den precis vid stora torget, men annars – inte så trevligt) Många jag pratat med har det problemet, och det första som kommer på tal när en pratar boende med kollegor eller andra en träffar på är ”får ni behålla lägenheten under sommaren?”. Jag är med i en grupp på facebook där folk hojtar om lägenheter och hus de hyr ut, som HELT byter namn i februari till ”Uthyres Visby/Gotland bytes, sökes, Almedalsveckan V29” och folk hyr ut sina boenden till lite hutlösa priser. Kul att bo på ett så poppis sommarställe absolut, men att känna att ”jag har sån tur som ens hittar ett boende som inte är hos mina föräldrar två ynka månader om året” känns lite o-fett. (Personligen hyr jag just i andrahand, och trivs helt OK med det, eftersom att jag känner att jag kommer vilja flytta här i från snart. Jag kan ju såklart inte säga någonting om hur priserna ser ut på bostadsrätter och hus, förutom att det är lätt att se skillnad på priser i exempelvis Ljugarn, Burgsvik och innerstaden jämförelsevis med socknar som ex Hejdeby och Sproge)

  Men ju mer jag tänker på den här grejen, desto mer inser jag att jag kanske inte skulle bo här om det inte vore tack vare fastlänningar. Jag gillar ju Visby på vintern just eftersom det inte är ”helt dött”. Det finns många krogar och restauranger öppna, teatern osv. Det tror jag att det kanske inte hade gjort alla gånger om det inte vore för ”mavarna”. Att det kanske inte gått runt ekonomiskt annars. Vi är ju inte så många som bor här.

  I oktober bodde jag på Fårö en helg hos en kompis och gick ner till Fårös enda affär Nyströms. De hade satt upp ett litet fikabord mitt i butiken eftersom Fårös restauranger och fik totalstänger efter sommarsäsongen. Där satt vi och sörplade termoskaffe på fällstolar liksom. Nu blev det mycket babbel och lite slutsats men, det här är en så jäkla fin ö som du vet, och det hade känts så tråkigt att missunna någon att köpa ett hus här om en har råd. Klart du och din familj skall komma hit och hänga! Livet rullar ju på trots allt polarn (<-läs gärna detta på Hitta Nemo-sköldpadde-gotländska)

  • Hej! Jag förstår verkligen. Det är ju lite som Stockholm – hutlösa priser. Det går ju inte helt att likna eftersom bostadsmarknaden är uppfuckad här året om (som jag flyttade runt de första åren här på mer eller mindre korta kontrakt), och inte upphackad som på Gotland (vilket blir värre om man måste lämna sitt boende bara för att det är sommar).
   Som jag skrev i inlägget så förstår jag problematiken. Och ja, jag är ju en del av den också …
   Inte mycket till svar kanske, men det är för att jag tycker detta är så himla svårt.
   Kram på dig!

Lämna en kommentar

Din email kommer inte publiceras.

*

*