Vegetariska middagsklubben: Kristins krämiga svampgryta med ris  

God morgon!
Hoppas ni har en fin helg! Jag ska alldeles strax pipa in till söder, käka lunch och söndagsstrosa. Men först tänkte jag skramla igång veckans vegetariska middagsklubb!
När jag frågade vilken dag i veckan ni helst ville ha vegetariska recept så kom söndagar högst på listan, så from now on tänkte jag publicera recept här varje söndags förmiddag. Prefekt söndagsmiddag, eller hur?

Denna veckas vegetariska recept är inskickat av underbara Kristin. Hon är en sådan där härlig människa som jag haft lyxen att träffa IRL och som dessutom råkar sitta på ett pang-vego-recept med svamp, grönkål och chili. Denna rätt kommer GARANTERAT hamna på min repertoar.
Ska vi kika in Kristins recept?

vegetariskt recept emmasvintage.se
Vegetariska middagsklubben presenterar:
Kristins krämiga svampgryta med ris

Du behöver:
– 1 paket Astrid och Aporna k*ckl*ngbitar (funkar nog fint med Oumph också men dessa är billigare och passar bra i denna rätt)
– ett gäng steklökar
– 2 nävar skogschampinjoner eller annan svamp
– chiliflakes
– 1-2 nävar grönkål
– ett par deciliter grädde eller kokbar creme fraiche
– buljong i nån form är trevligt, eller en skvätt brynt schalottenlöksfond från Touch of taste
– en skvätt soja
– färsk bladpersilja

Gör så här:
▸ Fräs skalade steklökar, grovhackad grönkål, kvartade champinjoner och chiliflakes en stund.
▸ Häll på grädde/creme fraiche, buljong och soja. Låt koka upp och koka försiktigt tills löken börjar mjukna
▸ Dela det vegetariska proteinet i mindre bitar och blanda ner i grytan (Oumph kan en ha i redan vid fräset men tror inte Astrid och Apornas k*ckl*ngbitar bör koka för länge. Låt sjuda en stund.
▸  Smaka av och tillsätt mer soja/buljong eller salta om det behövs.
▸ Garnera med hackad persilja och servera med det du gillar. Variera mellan pasta (fettucine), ris eller klyftpotatis och så gärna nån sallad också.

När jag lagade Kristins recept så använde jag Oumph med timjan och vitlök eftersom det var vad mitt lilla Coop runt hörnet hade att erbjuda. Men jag ska garanterat testa denna rätt med Astrid och Apornas variant. Detta var verkligen himmelskt gott! Älskade sältan och bitarna i kombination sötman från den stekta löken. Och stinget av chilin också. 
Maten åts med god aptit av både barn (framför allt av Bodil som gillar lite starkare mat), föräldrar och svärföräldrar! Måste testas!

Vill du också vara med i vegetariska middagsklubben med ditt bästa recept? Skicka in ditt bästa vegetariska recept till mig via sundh.emma@gmail.com och märk det med vego2018. Om du har en blogg eller ett instagramkonto så länkar jag gärna =)

 

ommentarer på “Vegetariska middagsklubben: Kristins krämiga svampgryta med ris  

  1. Men Emma, så fint du skriver!! <3

    Så kul att ni tyckte om receptet! Och kul att se er i favoritlekparken : ) kram på dig!

  2. Vilket jättebra initiativ att dela vegetariska recept! Du är en inspiratör Emma! Och det här receptet kommer jag definitivt att prova mig på. Heja heja!

  3. Pingback: Veckomatsedel Nr 5. | Mokkasin

  4. Låter supergott! Jag har gjort en liknande recept men med gröna linser ist för k*ckling, spenat ist för grönkål och en skvätt vitt vin i (inte jättelikt hör jag nu, hehe, men lite samma känsla)
    Jag har bara testat k*cklingbitarna en gång, tyckte dom var goda i smaken men alldeles för torra (vi gjorde dom dock inte i en gryta). Min unge som då var två satte huvet på spiken när han sa ”mmm, mera macka” och pekade på k*cklingskålen

Lämna en kommentar

Din email kommer inte publiceras.

*

*